Sunday, February 20, 2011

Lasagne

Lasagnen teko opetettiin joskus kotitaloustunnilla ja sitä tulikin sitten laitettua niin urakalla, että nyt se on vähän jäänyt paitsioon.

Lasagnen ohje pähkinänkuoressa: hommaa rasia esikypsytettyjä lasagnelevyjä, tee mieluinen valkokastike sekä jauhelihakastike. Raasta juustoa. Lado vuokaan näitä aineksia kerroksittain ja lykkää uuniin. That's it.

Tässä vielä tarkempia ehdotuksia:

Valkokastike:

25g VOITA
3 rkl JAUHOJA
5 dl MAITOA
suolaa ja pippuria
muskottipähkinää jauhettuna
(fiinimpään versioon lisäksi:
LAAKERINLEHTI
palanen luomuSITRUUNAN kuorta (Huom, ei valkoista osaa mukaan, vain kuori).

Jauhelihakastike, voit soveltaa vapaasti, tämä on vain yksi kastike-ehdotus:

1 SIPULI
(2 valkosipulinkynttä)
2 rkl OLIIVIÖLJYÄ
400g luomuJAUHELIHAA (tai kasvisversioon: osterivinokkaita, tämä on vielä itseltä kokeilematta!)
1 tlk (à 400g) TOMAATTIMURSKAA
1 dl vettä tai PUNAVIINIÄ sen mukaan teetkö arki- vai juhlaversion
suolaa ja pippuria
oreganoa
basilikaa (nämä yrtit saavat olla kuivattuja tai tuoreita sen mukaan mitä löytyy, voi jättää myös pois)

LASAGNELEVYJÄ n. 6-8kpl (esikeitettyjä, jotta säästyy vaivaa)
100-150g JUUSTORAASTETTA (esim. emmental, parmesan tai pecorino sopivat hyvin)

Aloita valkokastikkeen tekemisestä. Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa, sekoita siihen jauhot. Sekoittele pallovatkaimella. Kun seos on kullankeltaista, lisää maito kaataen ohuena vanana, jatkuvasti sekoittaen. Lisää sitruunankuori ja laakerinlehti tässä kohdassa, jos käytät niitä. Suosittelen käyttämään, koska niistä tulee hyvää makua, mutta eivät ole pakollisia. Keittele hiljaisella tulella n. 15 min, kunnes kastike on sopivan paksua. Sekoita silloin tällöin. Poista lopuksi laakerinlehti ja sitruunankuori. Mausta suolalla ja pippurilla sekä muskottipähkinällä.

Laita uuni lämpenemään 200°C.

Kun olet selvinnyt valkokastikkeen teon alkuvaiheista ja maito on jo onnellisesti lisättynä, voit alkaa jauhelihakastikkeen teon. Kuullota silputtua sipuli ja valkosipuli paistinpannulla oliiviöljyssä. Lisää jauheliha, ruskista se ja murusta hienoksi. Kippaa tomaattitölkki joukkoon ja lisää vesi tai punaviini sen mukaan kumpaa haluat käyttää. (Vedestä tulee raikkaampaa, punaviinistä aromikkaampaa.)
Mausta suolalla ja pippurilla sekä oreganolla ja basilikalla. Jätä hautumaan hetkeksi, jotta nestettä haihtuu hiukan pois. Alkuperäisissä italialaisissa ohjeissa tätä kastiketta voidaan keitellä tuntikausia, mutta itse olen tehnyt kastikkeen aika pikana, koska se hautuu vielä uunissa lisää.

Ota uunivuoka, mielellään suorakulmainen.
Voitele vuoka voilla tai öljyllä, levitä pohjalle kerros jauhelihakastiketta, sitten pastalevyjä. Ja homma tästä eteenpäin menee siten, että aina kerros pastaa, sitten jauhelihakastiketta, sitten valkokastiketta, uudestaan ja uudestaan kunnes vuuasta loppuu tila tai ainekset loppuu. Jos olet suuri juuston ystävä, voit tehdä lasagnesta tuhdimman lisäämällä vielä jokaisen valkokastikekerroksen päälle juustoraastetta. Päälimmäiseksi tulee joka tapauksessa valkokastikekerros.

Kun saat askartelun valmiiksi, lykkää vuoka uuniin, melko alas, jottei pinta kärähdä.
Anna olla 30 min. Sitten lisää pinnalle juustoraastetta (sekä voinokareita).
Laita vielä takaisin uuniin kunnes lasagne on pehmennyt ja juusto on sulanut ja hieman ruskistunut. Uunista ottamisen jälkeen pinnistele vielä 10 min ja anna kerrosten asettua, sitten vaan syömään!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...