Saturday, September 11, 2010

Kurpitsarisotto



Luulin pitkään, että risotto tarkoittaa kuivaa, kovaa riisiä, johon on lisätty jauhelihaa sekä jäinen herne-maissi-paprika-pussi. Italialaistyyppinen risotto on kuitenkin jotain aivan muuta. En tiedä kumpi siinä on parempaa - maku vai samettinen koostumus... Kaiken kukkuraksi sen laittaminen käy rentoutuksesta, sillä pakosta melkoinen tovi vierähtää vain kauhaa kattilassa pyöritellen.

Tässä risottoa kurpitsasta:

6 rkl EXTRA VERGINE OLIIVIÖLJYÄ
1 keskikokoinen SIPULI (hienoksi pilkottuna)
550g KURPITSAA kuorittuna (siemenet poistettuna, pieneksi kuutioituna)
1 iso VALKOSIPULIN KYNSI (pilko hienoksi)
7,5 dl LIENTÄ (alkuperäisessä ohjeessa kanaliemi, mutta varmasti kasvisliemi käy myös)
ripaus MUSKOTTIPÄHKINÄÄ jauhettuna
2 rkl SALVIAA (hienonnettuna)
200g RISOTTORIISIÄ (arborio tai carnaroli-riisiä)
suolaa, mustapippuria
1 dl valkoista kuivaa Vermuttia tai VALKOVIINIÄ
25 g PARMESAANIA raastettuna

(Kurpitsalajikkeeksi ohjeessa suositellaan "Butternut squash or Turkish turban". Varsinkin tuo turkkilainen turbaani kuulostaa hauskalta... )

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa ja hauduttele siinä miedolla lämmöllä kurpitsaa, sipulia ja valkosipulia n. 20 min tai kunnes ovat täysin pehmenneet. Älä kuitenkaan ruskista!
Lämmitä liemi toisessa kattilassa.
Lisää kurpitsan joukkoon muskottipähkinä, salvia ja riisi ja sekoita. Lisää suolaa ja pippuria ja sekoita 1 min. Lisää Vermutti tai viini, ja säädä lämpöä hiukan voimakkaammaksi, keskilämmölle. Jatka riisin sekoittamista, ja kun neste on melkein imeytynyt riisiin, aloita lämmitetyn liemen lisääminen kauhallinen kerrallaan. Sekoita koko ajan ja lisää aina uusi kauhallinen kun edellinen on imeytynyt. Maista ensimmäisen kauhallisen jälkeen riisin vieressä olevaa lientä ja lisää suolaa/pippuria jos tarpeen. Kun lientä on jäljellä enää vähän, ala tarkkailla riisin kypsyysastetta maistamalla silloin tällöin. Tähtää al denteen - eli riisin sisus tuntuu vielä aavistuksen hampaissa vaikka jyvä muuten on jo pehmeä. Riisin koostumuksen pitäisi olla kostea ja samettinen, älä paista sitä kuivaksi asti! Lisää puolet parmesaanista joukkoon juuri ennen tarjoilemista. Tarjoa loppu juustoraaste risoton kera erillisestä kulhosta.

Kirjaston keittokirjaosasto alkaa olla niin loppuunkaluttu että olen joutunut siirtymään Terveys-osastolle :) Tämä ohje onkin kirjasta Healthy Eating for IBS. (IBS = irritabel bowel syndrome = ärtyvän suolen oireyhtymä). Kirja sisältää siis ruokaohjeita, joilla pyritään helpottamaan toiminnallisia vatsavaivoja mm. kuidun määrää säätelemällä. Ohjeet vaikuttavat terveellisten lisäksi herkullisilta.
Hyvää tuli ja masukin tykkäsi.



Käytin tähän ohjeeseen Espanjanreissulta mukaantarttuneen 2dl viinipönikän ja siitä jäi vielä lasillinen ruuan kanssa nautittavaksikin. Mahtaakohan näin pieniä löytyä Suomesta ollenkaan, oli tosi kätevä "pillimehu" tämä.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...